Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Raitaniemen tilalle palkattiin poimijoita ETA-maista

Lämpimät ja aurinkoiset kelit ovat saaneet mansikat kypsymään hujauksessa. Suurimmilla tiloilla runsas sato on laskenut marjan hinnan kannattavuusrajalle ja jopa sen ali. Marjanviljelijöiden liiton mukaan mansikan myyntihinta pitäisi olla vähintään 12 markkaa kilolta, jotta sitä kannattaa ylipäätään poimia. -·Viljelijät osaavat tasata sesonkihuippua viljelemällä eri lajikkeita, mutta tämä kesä on ollut melko poikkeuksellinen mansikkasadon kypsymistahdissaan, agronomi Vesa Laitinen Keski-Suomen maaseutukeskuksesta sanoo. Vaikka mansikat eivät jää peltoon yksinomaan poimijapulan vuoksi, sitäkin esiintyy.

Keski-Suomen eurooppalainen työnvälitys hoidetaan Jyväskylän työvoimatoimiston kautta. Virolaiset poimijat jo vanhoja tuttuja Keväällä sen EURES-assistentti Mari Turunen tarjosi eurooppalaista poimijavälitystä maakunnan marjatiloille. Yllättäen vain yksi tila kiinnostui, vaikka työntekijät palkataan työskentelymaan säännöillä ja palkkatasolla. Viljelijät eivät siis ainakaan vielä innostuneet työntekijöiden hakuun merta edempää.

-·Viljelijöillä on ehkä valmiita yhteyksiä virolaisiin ja venäläisiin poimijoihin, joten uusia yhteyksiä ei ole innostuttu tekemään, agronomi Vesa Laitinen Keski-Suomen maaseutukeskuksesta pohtii.

Marjatila Raitaniemessä Äänekosken Liimattalassa on vajaa kymmenen ulkomaista mansikanpoimijaa, jotka palkattiin melko samalla tavalla kuin suomalaisetkin. -·Laadimme Mari Turusen kanssa hakuilmoituksen, joka syötettiin EURES-tietokantaan. Hakemuksia tulikin kaikkiaan yli kuusikymmentä, viljelijä Taina Paakkunainen kertoo.

ETA-poimija ei tarvitse työlupaa Paakkunainen pitää kokeilua onnistuneena ja aikoo palkata poimijoita ulkomailta myös ensi kesänä.

-·Viljelijän täytyy osata nykyään kieliä ja ainakin oma kielitaito tässä on jo parantunut. Tämä on muutenkin kulttuurivaihtona tosi hyvä tapa, Paakkunainen toteaa.

Perinteisesti poimijoiksi on palkattu virolaisia poimijoita. Miksi te palkkasitte poimijat ETA-maista? -·Poimijoiden työsopimuksissa on kesän alussa aika paljon paperityötä, eikä siihen kaipaa enää lisäksi työlupien järjestelyä, Taina Paakkunainen sanoo.

Mansikanpoiminta on hyvää lomatyötä Raitaniemessä olevat poimijat ovat pääosin Keski-ja Etelä-Euroopasta. He ovat kaikki yli 20-vuotiaita opiskelijoita. Eric Poncin on belgialainen arkkitehtiopiskelija. Maanviljely on tuttua kotoa, sillä hänen isällään on karjatila.

-·Halusin nähdä Suomen ja oppia sen kulttuurista enemmän kuin turisti. Onhan tämä aika elämysmatka, mutta erityisesti minua kiinnostaa luomuviljely, Eric Poncin kertoo muiden vakuutellessa vierestä kiinnostustaan luomuun.

Poimijoista vain katalonialaiseksi itseään korostava espanjalainen Jordi Draper on aiemmin poiminut mansikoita. Sen lisäksi hän on ollut mukana maissinleikkuussa ja poimimassa viiniä. Työ on sujunut odotusten mukaan. Edes varhaiset aamuherätykset eivät aiheuta porua. -·Emme tienneet aamuherätyksistä ennen tänne tuloa, mutta se on ihan ok. Sen ymmärtää, että mansikoita ei voi päästää pehmenemään päivän kuumuudessa, sanoo Isabelle Keyeux, joka on ulkomaisista poimijoista ainoa nainen.

-·Me ollaan tehty aika pitkää päivää, mutta se ei haittaa, sillä päiväaika on täällä nyt niin pitkä, Eric Poncin naurahtaa.

 

 

 

Keskisuomalainen 24072001 Paula Vertainen