Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Marjayrittäjän pakastimeen vaikka hirvilauma

Kun marjanviljelijä Taina Paakkunainen, 37, Äänekosken Liimattalasta tarvitsi suurempaa pakastinta itselle ja muiden marjayrittäjien tuotteiden rahtipakastukseen, hän päätyi suurinvestointiin. Raitaniemen marjatilalle valmistui teollisuuskokoa oleva pakastin, joka pystyy pakastamaan 2-4·000 kiloa vuorokaudessa. Kerralla laitteen uumeniin mahtuu 2·000 kiloa.

Syyskuussa yrittäjä sai luvat marjojen lisäksi myös lihan, kalan ja maitotaloustuotteiden pakastamiseen ja pakkasvarastointiin. Hän hakee yhteistyökumppaneiksi elintarvikeyrityksiä ja muita tahoja, jotka tarvitsevat pakastustehoa.

Yrittäjän mukaan esimerkiksi muutamat hirviseurueet ovat kiinnostuneet mahdollisuudesta pakastaa useamman hirven lihat kerralla. Eläimistä saatavia elintarvikkeita pakastamo käsittelee vain pakattuna. Paakkunaisen mukaan investointi oli iso. Pelkkä pakastuskone maksoi lähes 30·000 euroa. Lisäksi tarvittiin rakentamista, runsaasti opiskelua sekä 60-sivuinen omavalvontasuunnitelma. Sähkölinjan rakentajatkin kesällä ihmettelivät, mikä maaseudulla 20 kilometrin päässä Äänekosken taajamasta ottaa niin paljon virtaa.

Marjanviljely ja jalostus esimerkiksi mehuksi, pakastemarjaksi ja kuivamarjaksi on tarjonnut yrittäjälle työtä osaksi vuotta. Kun viisihenkisen perheen kolme lasta ovat kasvaneet kouluikään, hän haluaisi pakastimen avulla lisätä työtään vaikka ympärivuotiseksi. Aviomies Ari Paakkunainen opettaa matemaattisia aineita Äänekoskella.

 

 

Keskisuomalainen 22102004 Pekka Tiihonen